Circulair ondernemen: boekje met 6 praktijkvoorbeelden

Symbiosis4Growth is een samenwerkingsplatform dat industriële symbiose bij bedrijven in West- en Midden-Brabant en Zeeland wil versnellen én realiseren. Doel is bedrijven te koppelen om (rest)materialen, energie, kennis, capaciteit, faciliteiten en innovatie met elkaar uit te wisselen. Dit kan leiden tot kostenbesparing, levert een positieve bijdrage aan het milieu en stimuleert innovatie. Maar wat betekent dit in de praktijk? Het boekje “Circulair ondernemen:  van reststroom naar meerwaarde” gaat in op 6 praktijkvoorbeelden van geslaagde koppelingen met Symbiosis4Growth

Voorbeelden van circulair ondernemen

Wat ‘afval’ is voor één bedrijf, kan een grondstof zijn voor de ander. Hoe geeft je rest- en bijstromen een tweede leven? Symbiosis4Growth helpt hierbij.  En dat leidt tot concrete resultaten en besparingen. Lees de verhalen. Van koffieboon tot matrixbord, restwater van de industrie voor gebruik door landbouwbedrijven, buren die verbonden worden via restwarmte, van citroenschil naar papier , mais van ‘kop tot kont” gebruiken in vleesvervanger en een warm bad met industriële restwarmte. Dat zijn de zeer verschillende voorbeelden van circulair ondernemen uit de praktijk van Symbiosis4Growth, een samenwerkingsplatform dat industriële symbiose bij bedrijven in West en Midden-Brabant en Zeeland wil versnellen én realiseren.

Ondersteuning Symbiosis4Growth

Symbiosis4Growth is het samenwerkingsplatform van REWIN West-Brabant, Impuls Zeeland, MidPoint Brabant, BOM (Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland),  provincies Zeeland en provincie Noord-Brabant en is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Regio Deal Midden- en West-Brabant. Tijdens werksessies koppelen we diverse bedrijven om rest- en bijstromen met elkaar uit te wisselen. Verder zijn er financiële bijdrages beschikbaar voor verder onderzoek en deskundige ondersteuning.

Bedrijven

Aan de uitgave namen de volgende bedrijven deel: Agristo uit Tilburg, Cook & Boon Coffeeroasters uit Breda, Coroos uit Kapelle, Dalco Foods uit Oosterhout, DK Polyester uit Moerdijk, Farm Pack uit Kapelle, FUJIFILM Manufacturing Europe uit Tilburg, Koreman’s Limoncello uit Breda, Millvision uit Raamsdonksveer, Natuchem uit Tilburg, Sportcentrum Reeshof uit Tilburg en Valorisatielab VARTA uit Roosendaal. Speciale dank aan Esther Hereijgers Fotografie, Pieter Pulleman Tekstpartners en Katja Wevers van KWA-Ontwerp die zorgden voor de foto’s ,teksten en vormgeving van deze uitgave.

Heb je ook interesse? 

Ben je een bedrijf uit Zeeland of Midden- en West-Brabant en wil je ook kijken of je afvalstromen kunt benutten? Laat je inspireren door de voorbeelden in het boekje “Circulair Ondernemen: van reststroom naar meerwaarde, 6 praktijkvoorbeelden van geslaagde koppelingen met Symbiosis4Growth of kijk op de website www.symbiosis4Growth.nl. Voor meer informatie kun je ook terecht bij Wouter de Buck (w.debuck@rewin.nl / 06-50248447) en Sape de Haan (dehaan@energy-networks.nl / 06-46199689).

Download het boekje.

Gedeputeerde Anne-Marie Spiering (Noord-Brabant) en Jo-Annes de Bat (Zeeland) tonen exemplaren van het boekje, evenals als wethouders  Boaz Adank (Breda) en Bas van der Pol (Tilburg), beiden namens Regio Deal Midden- en West-Brabant.